A company declares 8 percent dividend to the share holders. Find his profit and profit percent. A company declares 8 […] Find: (i) which company is giving a better return. A man invests ₹ 8,800 in buying shares of a company of face value of rupees hundred each at a premium of 10%. Find the market value of each share. (ii) Nominal value of 1 share = ₹ 50 Market value of 1 share= ₹ 50 – 4% of ₹ 50 = ₹ 50 – ₹ 2 = ₹ 48 No of shares purchased = $$\frac { 9,600 }{ 48 }$$ = 200 shares (iii) Nominal value of 200 shares = ₹ 50 × 200 = ₹ 10,000 Dividend% = 18% Dividend = 18% of ₹ 10,000 = $$\frac { 18 }{ 100 }$$ × 10,000 = ₹ 1800, Question 14. A man invests ₹ 3,072 in a company paying 5% per annum, when its ₹ 10 share can be bought for ₹ 16 each. invested ₹ 29,040 in 15% Rs100 shares quoted at a premium of 20%. He invested the proceeds (excluding dividend) in 10% ₹ 50 shares at ₹ 40. If the change in his income is ₹ 540, Find the sum invested originally Solution: Question 8. Salman invests a sum of money in ₹ 50 shares, paying 15% dividend quoted at 20% premium. Shares and Dividends ML Aggarwal Solutions ICSE Maths Class-10 Chapter-3. 10 each available at Rs. ii) If the dividend is 7.5%, what will be his annual income? Solution: (i) Total investment = ₹ 45,000 Market value of 1 share = ₹ 125 ∴ No of shares purchased = $$\frac { 45,000 }{ 125 }$$ = 360 shares Nominal value of 360 shares = ₹ 100 × 360= ₹ 36,000 Let no. Find the rate of dividend given by the company, the return on the investment on these shares being 20 percent. (ii) Mr. Tiwari’s income from the investment. A company declares a dividend of 11.2% to all its share-holders. Calculate : (i) the sale proceeds (ii) the number of ₹ 125 shares he buys. (ii) His annual income. 150, how many extra shares should he buy? Divide ₹ 50,760 into two parts such that if one part is invested in 8% ₹ 100 shares at 8% discount and the other in 9% ₹ 100 shares at 8% premium, the annual incomes from both the investments are equal. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 100 Market value of 1 share = ₹ 140 Total investment = ₹ 11,200 No of shares purchased = $$\frac { 11,200 }{ 140 }$$ = 80 shares Then nominal value of 80 shares= 80 × 100= ₹ 8,000 (i) Dividend% = 6% Dividend = 6% of ₹ 8,000, Question 13. 1,200 at the end of the year as dividend. of shares purchased= 60 Then dividend on 60 shares = 60 × ₹ 1.60 = ₹ 96, Question 3. Further, solutions of this exercise questions are available in the Concise Selina Solutions for Class 10 Maths Chapter 3 Shares and Dividends Exercise 3(A) PDF in the links below. A man bought 360, ten-rupee shares of a company, paying 12% per annum. At the end of one year he sells the shares at a premium of ₹ 20. If he receives a dividend of Rs. Organizations need money to operate their business, and also to fund new projects and expansion plans. Solution: Question 7. Rate of dividend = 10% Total income = Rs. Question 9: Salman invests a sum of money in Rs. Thank you for point the error. (ii) If the dividend is 7.5%, what will be his annual income? 4,500 in 8%, Rs.10 shares at Rs. 500 is received. 864 and not Rs. He buys shares at such a price that he gets 12% of his money. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 20 Market value of 1 share = ₹ 20 – 20% of ₹ 20 = ₹ 20 – ₹ 4 = ₹ 16 No. He sells the shares when the price rises to Rs. ICSE Class 10 Foundation Concise Maths II Shares and Dividend. A man invests ₹ 1,680 in buying shares of nominal value ₹ 24 and selling at 12% premium. of shares purchased = y Nominal value of y shares = 100 x y = ₹ (100y) Dividend% = 10% Dividend = ₹ 500. 30, and invests the proceeds in 12% Rs. Selling price of the share . 125. 2) His annual income from the second investment. 15 each available at Rs. Dividend received . (b) A man invests 4500 in shares of a company which is paying 7.5% dividend. Question 8: Salman buys 50 shares of face value Rs. (ii) Sale proceeds. He sold the shares when their price rose to ₹ 21 per share and invested the proceeds in five-rupee shares paying 4.5 percent per annum at ₹ 3.50 per share. [3] If 100 shares are available at a discount of 10%. of shares purchased = $$\frac { 52000 }{ 80 }$$ = 650 (i) Annual dividend = 650 × 8 = ₹ 5200 (ii) On selling, market rate = ₹ 100+20 = ₹ 120 ⇒ Sale price = 650 × 120 = ₹ 78000 Profit = ₹ 78000 – ₹ 52000 = ₹ 26000 ⇒ Total gain = 26000 + 5200 = ₹ 31200. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 50 Market value of 1 share = ₹ 50 – 10% of ₹ 50 = ₹ 50 – ₹ 5 = ₹ 45 Profit % on investment = 20% Then profit on 1 share = 20% of ₹ 45 = ₹ 9 ∴ Dividend% = $$\frac { 9 }{ 50 }$$ × 100% = 18%, Question 5. Vivek invests ₹ 4,500 in 8%, ₹ 10 shares at ₹ 5. (i) What is the total amount of dividend paid by the company? Find : (i) his annual income (ii) his percentage income on his investment. Therefore to earn 150 Rs. Solution: Question 2. iii) If he wants to increase his annual income by Rs. We Provide Step by Step Answer of Chapter-3 Shares and Dividends , with MCQs and Chapter-Test Questions / Problems related Exercise-3 Shares and Dividends for ICSE Class-10 APC Understanding Mathematics . 500 is received. Question 9. A man sold 400 (₹ 20) shares of a company, paying 5% at ₹ 18 and invested the proceeds in (₹ 10) shares of another company paying 7% at ₹ 12. Solution: Rate of dividend = 8% Investment = ₹ 52000 Market Rate = ₹ 100 – 20 = ₹ 80 No. Also, learn to find the annual income from shares according to the given data on the number of shares, dividend and nominal value of the share. Calculate; i) The sale proceeds  ii) The number of Rs. Click Here (Amazon): Books for ICSE Class 10 Board Exams Question 1: A man buys 75, Rs. Gagan invested ₹ 80% of his savings in 10% ₹ 100 shares at 20% premium and the rest of his savings in 20% ₹ 50 shares at ₹ 20% discount. 100 shares at a discount of Rs. Find: (i) the market value of 120 shares; (ii) his annual income; (iii) his profit percent. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 75 Market value of 1 share = ₹ 75 – ₹ 15 = ₹ 60 Market value of 120 shares = 120 × 60 = ₹ 7,200 Nominal value of 120 shares = 120 × 75 = ₹ 9,000, Question 11. Mr.Parekh invested ₹ 52,000 on ₹ 100 shares at a discount of ₹ 20 paying 8% dividend. ... ( including his dividend) in 18 % ,Rs 25 shares at Rs 41 each. A buys 3% hundred-rupee shares at 80 and B buys ten-rupee shares at par. FRANK ICSE Class 10 Maths Solutions Shares and Dividends Exercise 4.2. Sort. Calculate: i) The number of shares he buys; ii) The dividend he receives annually; iii) The rate of interest he gets on his money. Appreciate you pointing it out. The dividend on the shares is 15% per annum. 100 shares paying 9% dividend. At the end of one year he sells the shares at a premium of Rs. (ii) the rate of dividend paid by the company. If he ears Rs. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 60 Nominal value 250 shares= ₹ 60 x 250= ₹ 15,000 Dividend = 5% of ₹ 15,000 = $$\frac { 5 }{ 100 }$$ × 15,000 = ₹ 750, Question 7. Chapter wise important Questions for Class 10 CISCE. (iii) the change in his annual income from dividend. 132. i) What is his investment? [2012], Question 5: A man invested Rs. Solution: Question 14. What is his dividend if he buys 60 shares? ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 3 Shares and Dividends MCQS. (i) What is his investment? the number of shares he buys. Calculate: (i) the number of shares bought by Mr. Tiwari. Solution: Nominal value of 1 share = ₹ 20 Market value of 1 share = ₹ 20 + ₹ 4 = ₹ 24 No. Find 1) His gain or loss after 1 year. ii) The dividend percent per share. The detailed, step-by-step solutions will help you understand the concepts better and clear your confusions, if any. Change ), You are commenting using your Twitter account. Gopal has some ₹ 100 shares of company A, paying 10% dividend. Question 12. 125 shares he buys;  iii) The change in his annual income from dividend. 100 each at a premium of 10%. The first firm pays a dividend of 5% per annum and the second firm pays a dividend of 6% per annum.

## questions on shares and dividend class 10 icse

Textured Fabric Meaning, Premier Ball Pokémon Catch Rate, Bhringraj Powder For Hair Growth Reviews, 3000 Btu Air Conditioner Window Unit, Cornstarch Meaning In Tamil, Bdo Enhancing For Profit 2020, Mold Bomb Fogger Home Depot, Double Masters Vip Box Price, Cleveland Ohio Weather Forecast, Landscape Institute Nppf Cpd, Fender Mustang Lt50 Review, Wally Amos Shark Tank,